Kosten

Waarde

Bij het bepalen van de waarde komt eigenlijk weinig logica kijken. De "markt" bepaalt zelf wel wat iets waard is, ofwel wat is het bedrag waarvoor het op dat moment ook daadwerkelijk kan worden verkocht.

Guitar PriceguideOm toch enigszins een gevoel te krijgen van realistische bedragen, is een naslagwerk zoals "The official Vintage Guitar Price Guide" een must. Deze verschijnt (formaat ouderwets telefoonboek) jaarlijks en geeft naast richtprijzen voor de diverse merken en de daarbij behorende talloze uitvoeringen, ook specifieke informatie per instrument. Hoewel de titel anders doet vermoeden, vind je ook recente bouwjaren in de overzichten terug. Ook geeft de gids informatie over versterkers, effecten en verschillende andere snaarinstrumenten. De valuta is in US-dollars en omdat de koers ervan de afgelopen jaren schommelt, moet je het steeds met de actuele koers omrekenen.

Ook is Gbase, een site waar Amerikaanse muziekzaken hun gebruikte instrumenten aan kunnen bieden, een goede start om een idee van de (vraag)prijzen te krijgen.

De prijzen in Amerika liggen over het algemeen wel wat lager dan in Europa, ga er dus vanuit dat je in de Euro-landen vaak iets meer kwijt zal zijn.

Naast het bedrag voor de aankoop krijg je te maken met verzendkosten (of ga je het misschien zelf ophalen). In het geval van aanschaf buiten de EU bestaat ook nog zoiets als douanekosten en BTW.

 

Europa

De kosten voor het kopen en verzenden binnen Europa zijn snel duidelijk. Je spreekt hiervoor een bedrag af en dat is wat je uiteindelijk ook betaalt. Voor het verzenden binnen Europa is mijn ervaring dat het om enkele tientjes zal gaan. Laat het pakket bij verzending wel verzekeren.

 

Buiten Europa

Wanneer je bijvoorbeeld je aankoop vanuit Amerika laat verschepen, krijg je te maken met zowel douanekosten als BTW. Deze worden niet alleen berekend over het bedrag van aanschaf maar ook over de daadwerkelijke kosten van het verzenden. Tel die dus bij elkaar op en reken dat om in Euro's. Houd er rekening mee dat de koers in het voordeel van de Bank / Credit Card /  PayPal zal zijn. Kijk dus niet raar op wanneer die enkele procenten afwijkt van de actuele koers. Vervolgens moet je daar de kosten voor het inklaren en de Nederlandse BTW (21%) bij optellen en je weet wat je ongeveer kwijt zal zijn. Ga uit van totaal ca 23% extra op basis van het bedrag van aanschaf plus de kosten van verzenden. De douane kan tussentijds een bewijs vragen in de vorm van facturen of overschrijf-gegevens. Probeer hierbij niet te "sjoemelen" maar geef gewoon de werkelijkheid op, dat voorkomt problemen en onnodige vertraging. Laat dit ook meteen bij de verkoper duidelijk zijn.

Zie de bijgevoegde afbeelding met een berekening die slechts als een willekeurig voorbeeld dient.

Guitar PriceJe zult merken dat je aankoop, zodra die in Nederland is aangekomen, nog niet zo vlot bij je thuis belandt, Vooral wanneer je een tracking-code bij het transport hebt zal je dat niet ontgaan. De douane houdt het pakket vaak meerdere weken vast voordat het wordt vrijgegeven. Afhankelijk van de vervoerder krijg je soms tussentijds een formulier waarop de specificaties moeten worden ingevuld. Ook kan het zijn dat "tante Pos" ineens voor de deur staat en de extra kosten direct contant moeten worden afgerekend.

Laat de verzender nooit een hogere waarde dan de aanschafprijs opgeven (voor bijvoorbeeld de verzekering), Dit bedrag kan eventueel worden gebruikt om de BTW over te berekenen. Je bent dan onnodig duur uit.

Mijn ervaring is dat verzendkosten vanuit de US in de praktijk ergens tussen de 100 en 200 dollar zullen liggen. Soms worden er aanvankelijk veel hogere bedragen voorgesteld, maar een goedkopere vorm van transport (ofwel wat minder snel) kan in onderling overleg een stuk schelen. Wil je de aanschaf zo snel mogelijk hebben, dan staat daar een flink bedrag tegenover. En vergeet niet dat daar ook de BTW over wordt berekend.

Je kunt natuurlijk tijdens een buitenlandse reis een instrument kopen en die zelf als bagage op de terugweg meenemen. Ook hierbij geldt dan dat je de aankoop bij aankomst in Nederland moet aangeven (boven een bepaald bedrag). Een weer geldt dan de toeslag voor de douane en de vergoeding voor de BTW. Zelf heb ik hier overigens geen ervaring mee. Voor het veilig meenemen van muziekinstrumenten in een vliegtuig, zal je je vooraf moeten verdiepen in de mogelijkheden en de eventuele kosten.

 

Index

De ontwikkeling van de waarde, is lastig te meten. Welke merk, model, uitvoering, bouwjaar, huidige staat e.d. gaat het om? Ook kan het zijn dat een bepaald instrument ineens populair wordt zodra een bekende muzikant er mee gezien wordt. Om toch een beetje een idee te krijgen, zou je onderstaande grafiek als leidraad kunnen nemen. Op basis van een vastgesteld lijstje met daarin de bekende modellen van Fender, Gibson en Martin uit de periode 1950 -1970, is gekeken naar de waardeontwikkeling van die totale verzameling. Bedenk wel dat de bedragen in Dollars staan vermeld en dat het de Amerikaanse markt betreft. Bij metingen over een langere periode zou je ook met inflatie rekening moeten houden.

Aan de linkerkant staat de totale waarde in Dollar, maar het gaat niet zozeer om de getallen maar om het verloop. Zo valt uit de grafiek op te maken dat de prijzen vanaf 2001 snel zijn gestegen. Vanaf 2008 (crisis?) zette de daling in en vanaf 2013 leek het weer omhoog te kunnen. Maar resultaten uit het verleden . . .

Gitaarindex2019

De index blijkt tot 2020 ten opzichte van de paar voorgaande jaren ongeveer op hetzelfde niveau te blijven. Maar omdat de Dollar die periode jaren voor de Euro-landen duurder is geworden, kan er in Euro's toch nog steeds sprake van een stijging zijn.