Buitenland

Wanneer je iets speciaals zoekt of je denkt voordeliger uit te kunnen zijn, kun je de grenzen verleggen. Het aanbod wereldwijd is enorm groot, misschien kun je tijdens een buitenlands bezoek ter plekke rondkijken wat er zoal te koop is. Maar vaak zal je het vanaf huis moeten regelen, en eerst kijken en aanraken is dan geen optie.

Het minste risico loop je misschien wanneer je bij een gerenommeerd dealer koopt.

 

De buitenlandse "Gitaarboer"

Diverse winkels hebben ervaring met het leveren van hun producten wereldwijd. Via hun website en contact via e-mail vergaar je eerst de benodigde informatie. Zorg dat je een Creditcard en/of PayPal hebt en je kunt je gang gaan. Houd wel rekening met extra kosten voor de inklaring en BTW wanneer je iets buiten de EU bestelt.

 

eBay

Wanneer je enige voorzichtigheid in acht neemt, is ook eBay een prima bron. Soms vermeldt men een vast bedrag, maar meestal is het een kwestie van het hoogste bod. Het werkelijke bieden begint enkele minuten voordat "de veiling" afloopt. Gelukkig kun je vooraf een maximum bod aangeven en wordt er automatisch voor je geboden tot eventueel het aangegeven maximum is bereikt. Daar hoef je zelf niet bij te zijn en je kunt je computer uitzetten. Door de tijdverschillen kan het zijn dat je de volgende ochtend erachter komt dat je die nacht wat hebt aangeschaft.

Vintage Gitaren verzamelingZelf heb ik ervaring met eBay binnen Europa en vanuit de US. Voor ik ook maar een bod durf uit te brengen, weeg ik eerst een aantal punten af om hopelijk het risico enigszins te beperken

A. Vanuit welk land wordt er verkocht? Een aanbieding kan nog zo mooi lijken, maar ik kijk in de praktijk alleen verder wanneer de verkoper zich binnen Europa of de US bevindt. Inderdaad laat ik dan een geweldige aanbieding uit bijvoorbeeld Nigeria liggen.

B. Verkoopt men wel aan iemand in Nederland? Inderdaad, sommige verkopers hebben hierbij beperkingen. Bekijk dit van tevoren en soms kun je overleggen en iemand toch overhalen aan jou te verkopen. Men zal dan kijken naar jouw eBay referenties en van tevoren de kosten van verpakken en vervoer duidelijk willen hebben.

C. De beschrijving en foto's. Een uitvoerige beschrijving voorzien van duidelijke foto's kan betekenen dat men serieus met de verkoopwaar omgaat. Ik verwacht niet alleen foto's van de mooie kanten van het product, maar ook details over mogelijke beschadigingen en de minder fraaie plekken.

D. Wat zijn de ervaringen van anderen met de verkopende partij? Op eBay kun je referenties terugvinden van mensen die eerder iets bij de desbetreffende persoon hebben aangeschaft. Lees de reacties zorgvuldig door en kijk niet alleen naar de score die men geeft.

E. Hoeveel items heeft men eerder via eBay verkocht? Iemand die voor het eerst iets aanbiedt, kan een betrouwbaar verkoper zijn, maar ik ga liever met in zee met iemand die al diverse transacties succesvol heeft afgerond.

F. Heeft men ervaring met het verkopen en het verzenden van gitaren? Iemand die niets van het product weet, kan ook niet goed inschatten wat hij precies verkoopt. Het zorgvuldig verpakken en het "veilig" verzenden van een instrument naar het buitenland kan beslist niet iedereen.

G. Welke mogelijkheden van betaling zijn er? Bij eBay kies ik eigenlijk altijd voor PayPal. Soms is dat bij de aanbieder niet mogelijk en moet er bijvoorbeeld geld worden overgemaakt. Zorg dat je dit hebt uitgezocht voordat je gaat bieden.

H. Communicatie. Vooraf stel ik eigenlijk altijd via email diverse vragen over het item. Iemand die serieus met zijn verkooppraktijken om gaat, zal ook vaak proberen een eerlijk, duidelijk en snel antwoord terug te sturen. Een reactie als "kijk maar in de advertentie, dat is alles wat ik weet" is voor mij reden om meteen af te haken.

Wanneer je bovenstaande stappen volgt, is het geen garantie dat je geen "kat in de zak" koopt. Je verkleint slechts het risico. Inderdaad heb ik interessant ogende zaken laten liggen omdat één van bovenstaande punten niet aan mijn verwachtingen voldeed.

 

Gitaar onderdelenFlohmarkt

In Ibbenbüren (net iets over de grens bij Enschede) wordt twee keer per jaar een vlooienmarkt georganiseerd. Kraampjes met diverse gebruikte muziekinstrumenten en bakken vol met onderdelen. Iedereen kan die dagen kosteloos zijn waar op de markt aanbieden.

Al ben je niet eens van plan iets te kopen, zie het dan als een leuk uitje. Het terrein bevindt zich naast de grote Duitse muziekhandel "Musik Produktiv" waar je dan meteen een bezoek aan kunt brengen.

 

CITES

CITES staat voor "Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna". Het betreft een lijst van dier- en plantensoorten waarin wereldwijd is overeengekomen dat deze in bepaalde mate bescherming verdienen. Hierin staan bijvoorbeeld ivoor, schildpadschild maar ook palissander. Voor sommige items in de lijst is de handel verboden, in andere gevallen zijn er vergunningen of certificaten nodig.

Paul Reed Smith birdAlle soorten palissander worden vanaf begin 2017 beschermd door CITES. Braziliaans palissander moest al eerder aan strenge im- en exporteisen voldoen. In mijn situatie betrof het de Paul Reed Smith Custom uit 1989, waarbij daarom al een bijbehorend certificaat aanwezig was. Bij nieuwe (bas)gitaren (vanaf 2017) waarin palissander is verwerkt, dient "de winkel" tegenwoordig een certificaat te verstrekken.

Wanneer je echter al een gitaar hebt, is de kans redelijk groot dat er palissander is gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de donkerbruine toets op de hals. Deze houtsoort wordt bij akoestische gitaren ook vaak bij de zij- of achterkant van de kast gebruikt. Als eigenaar van de gitaar kun je er natuurlijk gewoon op spelen en je kunt het instrument desgewenst verhandelen binnen de EU. Probeer wel indien mogelijk de originele aankoopbon te bewaren. Kijk anders of je bij je gitaarboer alsnog een aankoopbewijs kan regelen.

Verlaat het instrument Europa, omdat je er mee op wil gaan treden of omdat je het gaat verkopen, doe je er goed aan via de website van de overheid een "Certificaat" aan te vragen. Aan dit verzoek zijn kosten verbonden en je moet kunnen aantonen dat (bas)gitaar legaal verkregen is (heb je de aankoopbon nog ergens?). Daarnaast worden details gevraagd zoals het merk, het bouwjaar, het serienummer aangevuld met foto's. Het is enigszins te verwachten dat de handel in oudere gitaren vanuit en naar Europa wat lastiger kan worden door deze maatregelen.


Eind 2019 zijn de regels voor het gebruik van palissander in de muziekindustrie minder streng geworden. Er is een uitzondering gemaakt, zodat muziekinstrumenten weer zonder certificaat internationaal kunnen worden verhandeld. Zeker vergeleken met de meubelindustrie bleek het gebruik van dergelijke houtsoorten in de praktijk immers beperkt.